Voetreflexologie

Bij Impuls Voetreflexologie

Geschiedenis van voetreflexologie

Voetreflexologie werd al toegepast in het oude China, in Egypte en bij bevolkingsgroepen van Noord- en Zuid-Amerika. Reflexologie is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en één geheel vormen. De westerse voetreflexologie werd ontwikkeld door de Amerikaan Dr. William Fitzgerald in het begin van de 20e eeuw. Hij verdeelde het lichaam in 10 gelijke verticale banen, van hoofd naar handen en voeten. Ook de voeten verdeelde hij horizontaal en verticaal in banen. Op deze manier kan precies bepaald worden waar een orgaanzone zich op de voet bevindt. Deze theorie is verder uitgewerkt tot de behandeling zoals we die nu kennen.

Wat is voetreflexologie?

Bij voetreflexologie wordt er van uit gegaan dat door het lichaam verschillende energiebanen lopen. De voeten zijn onderverdeeld in reflex zones die in verbinding staan met organen, spieren, botten, zenuwen en klieren. Door op deze punten te drukken wordt er een impuls naar de desbetreffende organen gestuurd, waardoor het herstellend vermogen van deze punten wordt gestimuleerd en de energie weer kan stromen.

Bij een voetreflexbehandeling wordt niet alleen de klacht behandeld maar de mens in zijn geheel. Voetreflexologie kan verlichting geven bij verschillende klachten en kan soms zelfs klachten laten verdwijnen. Tijdens en na de behandeling zijn er verschillende reacties mogelijk. Zoals bijvoorbeeld transpireren, koud of juist warm worden, geeuwen, slaperigheid, loskomende emoties. Dit duidt erop dat er iets in gang gezet is in het lichaam.

De behandeling is geen vervanging van de reguliere geneeskunde maar kan hier een goede aanvulling op zijn.

Wanneer een voetreflex behandeling?

Een voetreflexbehandeling is geschikt voor iedereen, zowel jong als oud, die lichamelijke klachten ervaart of last heeft van stress of overbelasting.

Een voetreflex behandeling kan helpen bij diverse klachten en problemen. Zoals onder meer:

 • Burn-out
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • spanningen
 • Luchtwegproblemen
 • Spijsverteringsklachten
 • Hoofdpijn en migraine
 • Hoofd-, nek- en schouderklachten
 • ADHD/dyslexie
 • Diverse ‘vage’ klachten
 • Preventief voor een goede gezondheid

Voetreflexologie bij ADHD en dyslexie

Voetreflex behandelingen hebben zowel bij kinderen als volwassenen een ontspannend effect. De speciale voetreflexbehandeling voor kinderen (en volwassenen) met ADHD en dyslexie geeft een gevoel van rust en verminderd stress. De behandeling kan een positieve invloed uitoefenen op de samenwerking in beide lichaamshelften en tijdens de behandeling wordt positieve aandacht gegeven. Een combinatie van een aangepast voedingspatroon en voetreflexbehandelingen geeft bij kinderen en volwassenen met ADHD vaak een goed resultaat.